Vrdnička kula

Banja Vrdnik je okružena planinskim vencom Fruške gore koji je štiti od hladnih vazdušnih masa sa severa, što joj obezbeđuje veliki broj sunčanih dana tokom godine.
Manastir Vrdnik je jedan od najznačajnijih manastira na Fruškoj gori, poznat još kao i mala (ili Sremska) Ravanica jer su u njega bile prenete mošti sv. cara Lazara.
Banja Vrdnik je okružena planinskim vencom Fruške gore koji je štiti od hladnih vazdušnih masa sa severa, što joj obezbeđuje veliki broj sunčanih dana tokom godine.

Vrdnička kula (mađ. Rednak, Rednuk), kao deo nekadašnjeg utvrđenog grada Vrdnika, se nalazi nedaleko od Vrdnika,15km južno od Novog Sada na Fruškoj gori. Prvi put se u istorijskim izvorima pominje 1315. godine. Predstavlja spomenik kulture od velikog značaja.

Utvrđeni grad Vrdnik se nalazi na 400 metara nadmorske visine, na južnim padinama Fruške gore. Grad je imao izduženu polukružnu osnovu sa ulaznom kapijom na istočnom delu bedema. Pored kapije se nalazila ulazna kula, iznutra pravougaone, a spolja zaobljene osnove.Otkopavanjima, koja su pre Drugog svetskog rata vršena ispred ulazne kule, otkriveni su zidovi koji su opasivali podgrađe. Danas je od grada opstala samo Donžon kula sa nešto malo bedema i ruševinom jedne kule. Prilikom istraživanja samog lokaliteta, otkriveni su predmeti iz doba rimske tetrarhije i cara Proba (276—282) koji je upravljao delom Rimskog carstva iz Sirmijuma, što ukazuje da je prvobitno utvrđenje na ovom mestu podignuto još u njegovo doba kao osmatračnica ili predstraža samom Sirmijumu. Do sada nisu vršena nikakva istraživanja (arheološka, arhitektonska ili istorijska), tako da se ne raspolaže preciznijim podacima o izgledu i prošlosti Vrdnika, ali je napravljena geodetska podloga utvrđenja.

Zašto izabrati nas?

Uživanje u prirodnom ambijentu i komfornom smeštaju.

Aktivni odmor

Jedan od najčešćih vidova aktivnog turizma na Fruškoj gori je šetnja.

Istorija

Vrdnička kula (mađ. Rednak, Rednuk), kao deo nekadašnjeg utvrđenog grada Vrdnika, se nalazi nedaleko od Vrdnika,15km južno od Novog Sada na Fruškoj gori.

Preporuke

 • Pored termo-mineralne vode koju ima, banja Vrdnik je smeštena na Fruškoj gori, pa ćete udisati zdrav i čist vazduh koji nudi ova banja.

 • Banja Vrdnik je pozicionirana nadomak mnogih izletišta Fruške gore, sa kojih se pruža predivan pogled na Vrdnik ili šumska prostranstva koja ga okružuju.

 • Dobro pozicionirana, u blizini glavnih puteva, a okružena šumskim lepotama, banja Vrdnik je pravi izbor za sve posetioce.

Upoznajte banju Vrdnik

 • Manastir Vrdnik

  Sremska Ravanica

 • Vrdnička kula

  Spomenik kulture

 • Lazin vir

  Izletište

 • Zmajevac

  Vidikovac